Koldrørt honning fra Møllvang Gaard

Koldrørt honning forbliver kold under hele forarbejdningen – dermed bevares alle enzymer og honningens gode egenskaber. Ligesom det sikrer at smags- og duftstofferne ikke fordamper.

Bierne renser og forsegler honningen som de producerer den – denne forsegling brydes først lige før vi slynger. Vi slynger 3-4 gange hver sommer og honningen kan være vidt forskellige, specielt den sidste gang vi slynger, i sensommeren. Når honningen har den rette konsistens tapper vi direkte på glas.

Det frarådes at give honning til børn under 1 år.
Når honning opvarmes ændres egenskaberne og en del enzymer går dermed tabt.

Honning er ikke lig med honning

Sæsonens første honning er oftest fra raps og mælkebøtter. Den er hvid og blød og smagen er mild. Hvorimod honningen fra sensommeren er mørkere og stærkere i smagen. Her har bierne været mange forskellige steder for at hente nektar.

Vi ser ofte, at honningen, ved den sidste slyngning, er meget længe om at stivne. Ligesom den har lidt nemmere ved at krystallisere,  det har ingen betydning. Blot et tegn på at vores honning ikke er opvarmet, men koldpresset. Vi mener det er et tegn på kvalitet. Store biavlere er ofte nødt til at have deres honning til at stå i kar og så opvarmer de deres honning efterhånden, som det skal ud i butikkerne.

Vi håndterer kun honning fra vore egne bistader.

Vores bærplantage er vigtig for bierne

Vores havtorn- og blåplantage er meget bi-venlig, idet vi har blomster og træer der tiltrækker bier og andre nyttedyr. Specielt i juli, er det vigtigt at være opmærksom på at der er blomster/føde. Der er ikke meget andet at leve af for bierne i denne måned. De fleste træer er afblomstret og står kun grønne tilbage. F.eks. frugtbuske- og træer, hvor blomsterne er blevet til knopper og nu gør klar til at blive til havtorn, blåbær eller hyldebær.

Vi gøder f.eks. med afklip fra hvidkløver i blåbærrækkerne, men slår kun hvidkløverne op mod blåbærrene. Dermed kan bierne også  hente nektar og pollen fra hvidkløverblomsterne. Mælkebøtterne lader vi også stå så længe som muligt, så bier og andre nyttedyr kan drage nytte heraf.

HUSK det er meget vigtigt at vores afgrøder bestøves af bier og andre nyttedyr – eller kan det få fatal betydning for vores landbrug og fauna.
Vi er dybt afhængige af insekternes bestøvning. Honningen er kun en lille sidegevinst ved siden af betydningen har biernes kæmpe bestøvningsarbejde.

Hjælp med at være bi-venlig i din have!

LÆS GERNE MERE HER
SE FILM HER

Gårdsalg Honning

SE HER

Økologiske havtorn

Se her

Økologiske blåbær

Se her